Tesbih Kullanmanın Adabı ?

Tesbih Kullanmanın Adabı Nasıldır?

Tesbih Kullanmanın Adabı Nasıldır?

Tesbihler çoğu erkeğin vazgeçilmezidir. Ancak sadece erkeklerin değil bunun yanı sıra kadınlarında kullanabildiği bir aksesuardır. Efendiliği, görgüyü, saygıyı belli eden bir aksesuardır. Tesbihler hem güzel bir aksesuar hem de yardımcı bir ibadet eşyasıdır.

Tesbih Kullanımı Görgüsü ;

1- Sizden yaşça büyük kişilerin yanında tesbih sallanmaz veya çekilmez.

2- Tesbih farkı kişilerin elinde dolaşmaz, sadece sahibinde durur.

3- Üst üste tesbih sallamak geleneklere göre saygısızlık anlamı taşır.

4- Kullanılan tesbihin imamesinin bir hikayesi olmalıdır.

Tesbih Adabı

Gündelik hayatımızla bütünleşmiş, bazı kişiler için vazgeçilmez bir stres atma aracı olan, kimisi için fiyakalı bir simge ifade eden, kimisi için ise şifalı bir aksesuar olan tesbih, yüzyıllar öncesine dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Hem tarihi hem de manevi değeri ile hayatımızda önemli bir yeri olan tesbihe atfedilen “adab kuralları” da öneminin en önemli göstergesidir. Fakat bugüne kadar hakkında birçok eser verilen tesbihin adab kuralları gençler tarafından pek bilinmemektedir. Şimdi sizlerle tesbih adabı ve kurallarını paylaşacağız. Eğer siz de meraklandıysanız hemen anlatmaya başlayalım.

Tesbih Çekmek

“Tesbih, ipe dizilmiş 33 tane boncuktan ziyade bir anlayışı ifade ettiği için, taşıması, çekmesi, bir başkasına verilmesi, alınması gibi her bir ayrıntısı derin bir görgü gerektiren bir objedir. Tesbih adabına göre cepten çıkarıldığı zaman hemen çekilmeye başlanmaz.  Cepten çıkarılan tesbihin imamesi sol elin avcu içinde tutulur ve önce sağ el ile tesbih sıvazlanır. Sağ elle sıvazlanırken bittiği yerden tutulur sol elle imameye doğru sıvazlanır. Birkaç defa bu hareket yinelenir. Sonrasında tesbih çekmeye başlanır. Bir başkasına uzatılırken ise tesbih iki el tesbihin altına yastık yapılacak şekilde, vermekten çok kişiye sunulur. Karşı taraf da tesbihi aynı şekilde iki eliyle alır ve tesbihi ilk önce sever sonra çekmeye başlar. Bir başkasından tesbihini isterken”Biraz da ben dolaşayım” denmesi gerekir. Çünkü asıl anlamında tesbih çekilmez, ruh ve beden tesbihin üzerinde dolaşır. Bu nedenle tesbih istenirken bu ilke hissedilerek istenir ve hissedene verilir.

Tesbih ustasının emeği

Tesbih ustasının üzerindeki emeği helal edilir. Genelde kemane tezgahlarda üretilen ve hammaddesi zehirli ağaçlar olan tesbihler pek çok tesbih ustasının sağlığını olumsuz etkiler ancak yinede tesbih ustası zehirleneceğini bilerek tesbih yapmaya devam eder. Kehribar tesbih

Tesbihlerin en değerli malzemesi kehribar denen çam reçinesinin fosilleşmiş halidir. Eğer siz de Kehribar tesbih sahibi olmak istiyorsanız sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Ancak kehribar dışında birçok doğal taş ve ağaçlar kullanılarak da kıymetli ve değerli tesbihler üretilmektedir. Her biri el emeği olan bu değerli ve özel tesbihlere özenle bakmak gerekir. Ağaç tesbihler, gümüş tesbihler, mücevher tesbihler bu diğer özel malzemelerden yapılan tesbihlere örnektir. Dilerseniz sitemize giderek her biri birbirinden güzel tesbih modellerini inceleyebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X